Zamieszczone przez oldbrother
Przekręt w ASO Skody-nowy soft do LPG - dotrysk benzyny!!!
Zwiń
X
-
Dzwoniłem do gazownika z autoryzacją LR i rozmawiałem na ten temat z nimi i powiedział że zna temat nowej mapy, ale nastawy proponowane przez ASO o tym że pow. 3100obr/min ok. 7%Pb a tym bardziej obr. pow. 4200obr/min i całkowite przejście na Pb to jest jakaś pomyłka. Nie przy takich wartościach, to za mała prędkość obrotowa w/g nich na takie cyrki.
Jestem z nimi umówiony.Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mkania777Dzwoniłem do gazownika z autoryzacją LR i rozmawiałem na ten temat z nimi i powiedział że zna temat nowej mapy, ale nastawy proponowane przez ASO o tym że pow. 3100obr/min ok. 7%Pb a tym bardziej obr. pow. 4200obr/min i całkowite przejście na Pb to jest jakaś pomyłka. Nie przy takich wartościach, to za mała prędkość obrotowa w/g nich na takie cyrki.
Jestem z nimi umówiony.
A nawiasem mówiąc wynegocjowałam znizki u niego dla OCP
Komentarz
-
-
Ile to trzeba się nagłówkować żeby ludziom badziew wcisnąć. Lepiej zmienić soft niż poprawić wadliwie wyprodukowane wtryski, no ale te miliomy zalegających MADów w magazynie trzeba jakoś przecież sprzedać, a nie wymieniać za darmo na gwarancji.
Na czerwonych Valtekach mam już najechane 85tys.km na lpg i nie chcą się zepsuć. A niby to taki badziew gorszy niż te z LR.
Następny przegląd instalacji LR w Octavii będę miał już po gwarancji, więc sobie nie dam tych cudów wgrać, mam jeszcze wersje softu 2.20.
Ja bym zrobił tak jak piszą Wojtenio i kris17009 wyłączyć tą opcje, a przed wizytą w ASO włączyć i tyle.
Mając auto na gwarancji też się bałem grzebać VCDSem w Octavii, czy w instalacji LPG, ale pokusa była zbyt wielka :wink: i powiem wam, że byłem potem kilka razy w ASO i jakoś gwarancji mi nie zabrali. Tak że do odważnych świat należy. :wink:
Zamieszczone przez baca10A nawiasem mówiąc wynegocjowałam znizki u niego dla OCP
Komentarz
-
-
Problem z medami i szopki z gazem
Moja skoda była w ASO tylko raz po 1500 km na regulacji gazu.
W Ciechanowie nie mieli zielonego pojęcia co to jest pilotowanie dawki cut off.
Dopiero jak im powiedziałem to zadzwonili do landi do Józefowa i przez telefon powiedzieli co mają zmienić w ustawieniach.
Wszystkie wymiany robię na własną rękę. Przelot 75 tysięcy i z nieplanowanych żeczy wymieniłem poduszki chłodnicy 66zł komplet i tuleje wahaczy komplet 100zł pełne takie jak w audi tt.
Więcej bym zapłacił za pierwszą wymianę oleju w ASO niż za części które sam wymieniłem.
Medy to nie taki cud miód jak o nich piszą.
Ci co mają omegasa z OBD to prędzej czy później dowiedzą się o wtryskach pod dystrybutorem jak im będzie spadał zasięg na pełnej butli.
Omegasem EOBD po komputerze chwilowego spalania jak z 0,7 l/h będzie im spadać do 0,3 do 0,5 l/h
Ci co mają BSE medy są w pozycji pionowej i tak najlepiej i najdłużej pracują bezawaryjnie. W BFQ są w pozycji leżącej i jak najszybciej zmienić im na pozycję pionową wtedy nie zbiera się w nich syf.
U mnie po 75 tysiącach medy poszły do czyszczenia zobaczymy czy będą żyć czy się nadają do kosza.
Dobra rada dla tych co mają problemy z LPG omijać ASO wielkim łukiem i szukać gazowników którzy znają się na rzeczy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PPrzemekMi podczas przeglądu wiosennego doradca powiedział, że ta zmiana oprogramowania wiąże się z podwyższoną temperaturą spalaniaOblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Maicroft, dokładnie to samo powiedział mi gazownik z autoryzacja LR, dlatego jadę do niego niech zerknie co popsulo ASO.
[ Dodano: Pią 26 Kwi, 13 14:21 ]
PPrzemek, doradca z ASO to żaden doradca. NiE wierzę w ich kompetencje.Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
Komentarz
-
-
mkania777, Jak będziesz u tego gazownika to niech Ci zrobi zapis twoich ustawień , plik się zapisuje z rozszerzeniem LRC , po każdej ingerencji w układ program się pyta czy zapisać ?, najlepiej jak byś miał dwa ten obecny i po modyfikacji , potem wybierasz który chcesz . Ale musisz go od niego zgrać bo inaczej będzie on u gazownika na laptopie albo jak nie da zapisz to tylko ten nowy w twojej centralce .
Komentarz
-
-
Powiem Wam, że dziś wracałem z roboty około 22km trasa taka, że trochę korki i pusta droga ekspresowa, więc:
-na klimie włączonej pracuje OKi (wolne 1,2-1,3L/h),
-wolne obroty (bez klimy) pokazuje mi komp. 0,7-0,6L/h
-obroty biegu jałowego raczej stabilne, trzęsie czasem silnikiem, ale było tak i przed zmianą mapy,
-przyspieszenie raczej bez wyczuwalnych zmian,
- wtryski pracują ciszej niż poprzednio (i to jest dla mnie dziwne),
- komputer pokładowy jakoś dziwnie reaguje na spalanie, tak jakby mniej pokazywał i w pewnych warunkach inaczej reagował na wciśnięcie gazu (mieszali coś z przepustnicą, jak oni to ujęli: "nastawy przepustnicy", to może tego to wpływ...).Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
Komentarz
-
-
Witam ponownie,
Czytając nowe posty widzę rozbieżność którą należałoby ustalić odnośnie górnej granicy przy której przełącza się silnik na benzynę... Czy jest to 4000 obr/min (tak mówiono mi na pierwszym "zerowym" przeglądzie w ASO Emida czy też jest to 4200 obr/min jak to napisał mkania777 (tzn. czy mogę jechać z prędkością 140 czy 130 km/h na autostradzie) Dość istotne dla mnie pytanie bo na długi weekend zamierzam zrobić trasę Częstochowa-Łódź-Poznań-Wrocław-Katowice-Częstochowa i trochę po tych naszych autostradach będę pomykał...
Kolejna kwestia to poruszany wątek ingerencji w software instalki LR - wojtenio pisał coś o zapisach plików z ustawieniami przed własną modyfikacją i po modyfikacji. Czy jak przed wizytą w ASO wgram im te ichniejsze ustawienia to czy nie kapną się po dacie pliku że został wgrany/zmodyfikowany np.dzień wcześniej???
Mam jeszcze pytanie do kol. filip_auto który opisuje ustawienie wtryskiwaczy (tj.wspominane "medy" lub "MAD-y" -nie wiem co jest poprawne...) Jak ja mam silnik BSE i te wtryskiwacze nie są idealnie pionowe tylko trochę pod kątem to znaczy że są ok?
Kolejne pytanie to czy komuś zdarzyło się zauważyć "płowienie" lakieru na masce od temperatury silnika??? Mnie w ten sposób namówiono na matę tłumiąco-izolującą maskę... W mojej poprzedniej Octavii Tour '08 taką matę miałem już z autem a i na silniku była taka osłona plastikowa przez co prawie nie widziało się silnika... Teraz silnik jest "goły" - wygląda na pierwszy rzut oka jakby był generację starszy od tego co było w Octavii '08
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oldbrotherKolejna kwestia to poruszany wątek ingerencji w software instalki LR - wojtenio pisał coś o zapisach plików z ustawieniami przed własną modyfikacją i po modyfikacji. Czy jak przed wizytą w ASO wgram im te ichniejsze ustawienia to czy nie kapną się po dacie pliku że został wgrany/zmodyfikowany np.dzień wcześniej???
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oldbrotherCzy jest to 4000 obr/min (tak mówiono mi na pierwszym "zerowym" przeglądzie w ASO Emida czy też jest to 4200 obr/min jak to napisał mkania777
Pojadę do gazownika to powie mi co oni tam za herezje wgrali...Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftA to jest taka mega instalacja, ze nie ma zadnych objawow ze auto podpiera sie benzyna na wskazniku. W STAGu jak auto chce isc na benzynie to zaraz to widac
Komentarz
-
-
baca10, to nieźle kręciliście szafę, że wyparowało 1/4 Pb.Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
Komentarz
-
-
mkania777, Dlatego z ASO nie mam od dawna nic wspólnego, autko serwisowane jest u serwisanta z b.dobrą opinia i wiedzą, reklama warsztatu jest dana na forum, a instalacje do ładu i składu doprowadził mi śp. p. Wiesiek, jak by żył to na 100% autko było dalej u niego serwisowane i pewnie ktoś z OCP by sie skusił.
Komentarz
-
Komentarz